L-am taiat in 8 pentru ca forma de tort are 24 cm diametru si-ar fi ramas mult spatiu intre ele daca-l taiam in mai putine portii.
mie mi s-a parut mai bun decat cald,iar celorlalti nu le-am cerut parerea...dar se lingeau pe deste :))
Multumesc frumos!
Nu muri ca iar mi-am pierdut trusa de prim-ajutoe si-mi rupe fii'ta Lia carca! si tare-mi e ca si Anruta... :)))))))
Mai bine vin' sa-ti dau,sa-ti treaca de pofta! :))))))))))))
Mai bine faci altceva!
Un album special cu Krontzanitul,sa-l vada lumea mai bine.
Si la descriere,scrii si toate ingredientele,cu gramaj.
Si pui pozele de aici,pas cu pas!!
Reteta pas cu pas este scrisa mai jos!
Vrei sa le dau mura-n gura...
AM RUGAT SI EU PE CINEVA DE PE SUNPH SA-MI DEA SI MIE O RETETA DE TORT PENTRU ZIUA MAREI SI MI-A DAT-O PE LA BOT...
AM UN ALBUM : "0025 TORT CU FRUCTE DE SEZON". TI-L RECOMAND.
EU AM NUMAI RETETE RAPIDE, IEFTINE SI BUNE.
(si mi-au murit laudatorii,,, dar asta-i alta poveste !!)
Nu mai stiu si nici nu mai conteaza,dar mi-a parut rau pentru ca "doamna" respectiva este o mare patisereasa si cred c-as fi meritat macar un raspuns:Nu vreau, sau Nu pot,sau Nu stiu...
Asta nu inseamna ca nu i-am facut tort fetii ,ba chiar doua sa ne "simtem" bine!!!
SE MAI INTAMPLA!EU VREAU SA II FAC TORT PRINTESA BRIANEI IAR ASEARA NEAVAND DE LUCRU INTRU PE YOUTUBE SI CE SA VEZI................TORT CASTEL ,PRINTESA, ZANA ETC EXPLICA DETALIAT CUM SE FACE !IAR EU MA GANDEAM K VA FII MAI DIFICIL!
arata tare bine,aroma a ajuns la mine
mi s-a facut o gaura-n stomac..de pofta!..
sa le pui ..la vrdere dupa ce le mananci..nu asa calde,ma frige aburul..si nu ajung la ele...
Vui de mine ce bine arata!:)) de gust nu mai vorbesc...
Cu prima ocazie cand o sa ma invrednicesc, voi incerca reteta.
Pofta buna si multumim pentru retete!
INGREDIENTE
- 400 g de faina
- 2 oua intregi
- arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)
- un praf de sare
- un pahar mic cu lapte cca.110 ml
- 25 g de drojdie
- 3 linguri de zahar pentru lapte
- 130 g de unt
- 6 linguri de zahar pentru unt
- 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel
- nuca tocata, dupa preferinta
PREPARARE
Se caramelizeaza cele 10 - 12 linguri de zahar,
cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite.
Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele.
Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut
si indulcit cu cele 3 linguri de zahar.
Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin
peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.
Se framanta putin, cca 10 -15 minute,
pe blatul de lucru, usor infainat.
Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime
Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar
Se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma,
pentru a adera la stratul de unt.
Se ruleaza.Se taie in 6- 7 bucati si se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.
Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri,
pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora.
Eu am folosit o cratita ceva mai mica decat ar fi trebuit,
altfel, rulourile ar fi crescut ceva mai mult.
Va recomand o cratita de 24 de cm diametru.
Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor,
deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel.
Se coace timp de 35 -40 de minute
la 180 de grade Celsius.
REGULA DE BAZA
Imediat ce este scos din cuptor,
cozonacul se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou,
altfel, daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari,
facand imposibila scoaterea lui din cratita.
Sa-i fi vazut pe primi cozonaci facuti de mine,turtele de pe vremea bunici erau crescute pe langa cozonacii mei.Dar cu rabdare si perseverenta au iesit si "purcelusii"...:))
GEM DE FRUCTE: 1kg mere (dulci si parfumate),-1kg pere,-4 gutui mari ,-2kg prune,-o cana de nuca ,-1kg zahar ,-5-6 batoane de scortisoara,-10 cuisoare,-o jumatate de lingurita de nucusoara,-1 lamaie
Se taie fructele in cuburi de 2-3 cm, se rup prunele in doua si se pun intr-o cratita alternand fructele cu zaharul.Cojile si cotoarele fructelor se pun la fiert 10 minute cu 150 ml de apa ,iar sucul rezultat se toarna peste fructe.Puneti cratita pe foc mic si amestecati din cand in cand ca sa nu se lipeasca.Cand incep sa fiarba puneti mirodeniile si lamaia decojita si taiata in cuburi.Gemul este gata cand siropul este bine legat.
ZACUSCA DE VINETE CU MERE :3 KG vinete(coapte), -1,5 kg ceapa ,-1 kg mere,-1kg morcov,-1kg telina,-1kg ardei gras copt,-1kg ardei capia copt ,-1kg gogosar copt,-3kg rosii facute suc sau 800g bulion,-1l ulei ,sare,piper,foi de dafin
Se caleste ceapa,dupa ce este bine fiarta se adauga ardeii si gogosarii dati prin masina de tocat.Morcovul si telina date prin masina de tocat se pun la calit (300 ml ulei) intr-o alta cratita pana se inmoaie bine ,apoi se adauga si merele tocate si se fierb impreuna pana scad si sunt si fierte bine, apoi se amesteca cu ceapa si ardeii.Se adauga si vinetele,sare dupa gust ,piperul boabe si piperul macinat,si foile de dafin ,sucul de rosii.Dupa ce amestecati bine zacusca o bagati la cuptor si este fiarta cand se ridica uleiul deasupra.
ZACUSCA DE CIUPERCI:. Reteta e asta:-3 kg ciuperci(oparite in apa cu sare), -3 kg gogosari(copti), -3 kg ardei(copti), -2 kg ceapa (taiata si calita), -1 kg de morcov(fiert), - 1 borcan bulion(400g)sau 2,5 kg suc proaspat de rosii, - 1L ulei, sare,piper ,foi de dafin
Prima data se caleste ceapa, apoi dupa ce e bine fiarta se adauga restul ingredientelor(date prin masina de tocat) si se amesteca din cand in cand sa nu se prinda. Zacusca e fiarta cand se ridica uleiul deasupra.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.